Vanliga frågor

Vilket material rekommenderar ni?

redskapsbod-i-plastAlla material har sina fördelar och nackdelar, trä är dock extra charmigt då det känns mer levande samt att det faktiskt går att måla det i sin egna färg för att efterlikna färgen på t.ex. huset. Det är en ganska stor fördel för många samt att det går att ha redskapsboden i naturlig träfärg om man oljar in det vilket gör det enklare att inreda i trädgården.

Är man inte intresserad av att underhålla sina bodar så välj plåt eller plast, det finns flera väldigt bra produkter i både plåt och plast som efterlikna naturliga material. Många produkter har även väldigt naturliga färger som grön eller brun så man inte får det hårda utseendet som plåt annars har.

Valet av material är högst personligt och det beror lite på vilka planer eller förutsättningar man har i trädgården. Har du t.ex. ett helt nybyggt hus i grå färg så passar en plåt perfekt, men har du ett gammalt klassiskt trähus i röd färg så är det kanske trä det material du bör välja. Många vill även bryta av det gamla med det nya så det är helt upp till var och en.

 

Krävs det inte bygglov för redskapsbodar?

Det finns lite krav att uppfylla för att det inte ska behövas något bygglov och ett av de kraven är att boden/bodarna inte överstiger en totalarea på 15 kvadratmeter. Det finns lite andra krav som du måste uppfylla också och läs mer om det på våran lagar & regler.

Men vanligtvis är det bara 15 kvadratmeter regeln du behöver följa och nästan alla butiker som säljer redskapsbodar känner till dessa regler, så det säljer endast godkända produkter.

 

Bygga en egen redskapsbod eller köpa en byggsats?

redskapsbod-med-vedstallTittar man på priset att köpa en färdig byggsats eller köpa eget material för att bygga sig en egen redskapsbod så är det inte direkt någon större skillnad. Har man redan material att bygga med så går det så klart att spara en hel del pengar men idag är priserna så pass pressade att det knappt är lönt längre.

Är du efter någon form av specialbygge så kan det vara ett alternativ att bygga själv från grunden men annars finns det någon anledning till att lägga ned tid för att göra sitt egna bygge. Det är nog bättre att du lägger den tiden på annat.

I dag är priserna på redskapsbodar så hårt pressade att det knappt finns någon vinst med att köpa sitt egna material och tiden man sparar på färdiga byggsatser är helt klart värt det lilla extra man behöver betala för en komplett byggsats.